Blog Februari 2021


Een term die intussen steeds meer voet aan de grond krijgt is multi cloud. De opzet van multi cloud is dat een organisatie gebruik gaat maken van meerdere cloud omgevingen. Op zich is dit niet nieuw, maar de argumentatie om het te gebruiken begint langzaam steeds duidelijker te worden. De grote leveranciers introduceren produkten die een broker levert om verschillende cloud omgevingen zoals Google-Cloud, Azure Cloud of Amazon Web Services te gebruiken. Blijkbaar is er een behoefte aan multi cloud. Welke overwegingen zijn er om een multi-cloud omgeving te gaan gebruiken.

Het lijkt ook voor veel organisaties een grote stap om naar een publieke cloud te gaan. Een multi cloud is daarbij misschien de overtreffende trap van iets waar men al twijfels over heeft. Er zijn echter heel goede redenen om een multi-cloud omgeving te gebruiken.

Er zijn twee belangrijke drivers voor een multi-cloud, de organische en de strategiche.

De organische driver gaat meestal uit van een legacy omgeving. Vaak is de kennis aanwezig binnen de organisatie en zijn er meerdere afdelingen die al geëxperimenteerd hebben met een cloud omgeving. Deze ongecoordineerde stappen leiden vaak naar een cloud omgeving die van verschillende providers wordt betrokken.

De strategische driver vind vaak plaats door gebruik te maken van de best in class service en features van de verschillende cloud providers. De focus om nieuwe features aan te bieden is bij elke aanbieder anders. Of het nu gaat om containers, authenticatie of computer configuraties, dit kan per publieke cloud omgeving anders zijn. Een reden om dan meerdere omgevingen te hebben kan dus valide zijn om om te switchen van omgeving.

Een andere strategische reden kan zijn dat een tweede cloud omgeving perfect gebruikt kan worden als disaster recovery omgeving. Een cloud omgeving is redundant ingericht. Hierdoor zou het misschien niet nodig zijn. Maar stel dat door een incident de connectie naar een publieke cloud omgeving niet meer werkt? Het zou dan prettig zijn om naar een andere cloud omgeving te kunnen gaan om die applicaties te gebruiken die de belangrijkste business processen nodig hebben.

Vendor lock-in is een overweging om een tweede publieke omgeving op te zetten. Prijzen van een aanbieder staan nu contractueel vast. Maar er zal meer en meer worden gekeken naar hoe de markt zich beweegt en in hoeverre dit invloed op de prijs heeft.

Bovenstaande lijst is zeker nog niet compleet. Waar in ieder geval bij moeten worden stilgestaan is de integratie van de diverse cloud platformen. Provisioning van servers, het management van de servers en het monitoren van de capaciteit of gebruik vragen om een broker functie tussen de verschillende cloud platformen. Op dit moment zijn de broker functies nog verschillend in functionaliteit en wordt er gedacht vanuit het platform. Een onafhankelijke leverancier heeft een andere kijk op deze broker functie. Hij is niet gebonden aan één technologie en kan zich meer focussen op het oplossen van het probleem van integratie.